Autorităţile de la Bucureşti l-au lăsat fără buletinul românesc pe liderul partidului "Şansă", Alexei Lungu, unul dintre oamenii fugarului pro-rus Ilan Şor

Fostul jurnalist moldovean Alexei Lungu, lider al Partidului „Şansă” şi unul dintre acoliţii condamnatului fugar Ilan Şor, a rămas fără buletinul românesc pe care l-a obţinut după ce, în urmă cu câţiva ani, a devenit cetăţean român, scrie G4Media.
Serviciile secrete şi presa de investigaţie de la Chişinău au dezvăluit, în mod repetat, afilierea lui Alexei Lungu la interesele ruseşti, fie în calitatea sa de jurnalist al Sputnik Moldova, publicaţie interzisă după invazia rusă împotriva Ucrainei, fie ca politician şi lider al unui partid controlat de oligarhul fugar Ilan Şor.
Potrivit presei de la Chişinău, deşi este un adept al politicii pro-Kremlin, Lungu a călătorit în Rusia prezentând la frontieră cartea de identitate românească. În urmă cu două luni, Centrul Naţional Anticorupţie moldovenesc i-a comunicat fostului jurnalist calitatea de suspect într-un dosar în care este investigată finanţarea ilegală a partidului său cu fonduri din Rusia, prin intermediul fugarului Şor.
Contactat de G4Media, Lungu a confirmat anularea buletinului, decizie despre care a aflat la începutul acestei luni, pe Aeroportul din Iaşi şi a afirmat că „Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios”.
De asemenea, surse G4Media au declarat că Alexei Lungu (41 de ani), în prezent preşedintele Partidului „Şansă”, a obţinut cetăţenia română în urmă cu câţiva ani, prin redobândire – o procedură prin care cetăţenii din R. Moldova primesc acest statut după ce dovedesc că au avut strămoşi români. Cetăţenia se acordă la data depunerii jurământului de credinţă faţă de România.
Aceleaşi surse au adăugat că, luna trecută, Statul Român i-a anulat lui Lungu buletinul după un control al poliţiştilor din Ministerul Afacerilor Interne care a descoperit că adresa sa din România era într-un imobil la care figurau mulţi alţi basarabeni – o situaţie înregistrată deseori în judeţe din Moldova din cauza unor intermediari care, contra cost, identificau adrese de formă pentru cei care redobândeau cetăţenia şi aveau nevoie de un domiciliu aici pentru a primi carte de identitate.
„Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios. La începutul lunii mai eram pe Aeroportul din Iaşi pe punctul de a urca în avion spre Istanbul când am fost oprit de la îmbarcare de un poliţist de frontieră şi cred că un domn de la Serviciul Român de Informaţii care mi-au spus că mi s-a anulat buletinul pe 25 aprilie 2025, fără a-mi comunica şi motivul. Nu înţeleg cum de am putut să trec înainte prin Vama Sculeni şi prin filtrele de la Aeroport atunci când am prezentat buletinul”, a afirmat Lungu pentru G4Media.
De precizat că, deşi nu mai are buletin, Lungu rămâne, în continuare, cu cetăţenia română.
„Acum când a venit Soros la putere (în România, prin alegerea ca preşedinte a lui Nicuşor Dan, n.r.) nu m-aş mira să se lege şi de cetăţenie”, a adăugat liderul Partidului „Şansă”, unul dintre multele înfiinţate de Şor după ce Curtea Constituţională de la Chişinău a scos Partidul „ŞOR” în afara legii.
În acest context, Lungu a menţionat că a depus o plângere penală împotriva serviciilor secrete româneşti la Parchetul Militar din Iaşi pentru modul abuziv în care ar fi fost percheziţionat în Vama Sculeni, în octombrie 2023, când a vrut să intre în România.
Anularea buletinului lui Alexei Lungu a venit la un an după ce presa de investigaţie din Republica Moldova dezvăluia faptul că acesta s-a deplasat la un forum economic desfăşurat la Moscova, prezentând la întoarcere, pe 28 mai 2024, o carte de identitate românească.
Referitor la acest lucru, un reprezentant al serviciului de presă al Partidului „Şansă” a declarat că liderul lor „nu trebuie să facă neapărat public cu ce document şi unde trece. Sunt nişte chestii personale pe care le poate proteja. (...) Ce are cetăţenia cu convingerile politice sau cu confesiunea unui om?”. Declaraţia despre „convingerile politice” ale lui Lungu se referă la un şir lung de afilieri ale sale la interesele ruseşti din Republică, documentate, în mod repetat, de jurnalişti şi serviciile secrete.
Menţionăm că înainte de a se implica în politică, Alexei Lungu a lucrat 10 ani în cadrul trustului „General Media Group” – Publika TV şi, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. El şi-a încheiat activitatea în trustul deţinut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după fuga acestuia din ţară.
Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societăţii cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Ulterior, în 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Şor. Toate posturile de televiziune la care a lucrat Alexei Lungu au fost de-a lungul timpului sancţionate şi amendate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi acuzate de unii experţi media de partizanat politic.