Macron "navighează" pe un drum dificil spre recunoaşterea statului palestinian

Emmanuel Macron (LUDOVIC MARIN / POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
28.05.2025

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, înclină spre recunoaşterea unui stat palestinian, însă diplomaţi şi analişti afirmă că o astfel de mişcare s-ar putea dovedi prematură şi ineficientă ca mijloc de a presa Israelul să avanseze către un acord de pace cu palestinienii, potrivit Reuters.

Aceştia susţin că gestul ar putea adânci diviziunile în Occident, nu doar în cadrul deja fragmentat al Uniunii Europene, ci şi în relaţiile cu Statele Unite, cel mai fidel aliat al Israelului. Recunoaşterea ar trebui însoţită de alte măsuri, cum ar fi sancţiuni sau interdicţii comerciale, pentru a avea un impact mai mare decât o simplă declaraţie simbolică.

Oficialii francezi analizează această posibilitate înaintea unei conferinţe organizate de ONU între 17 şi 20 iunie, găzduită de Franţa şi Arabia Saudită, menită să traseze liniile directoare ale unei foi de parcurs pentru un stat palestinian, asigurând totodată securitatea Israelului.

Dacă Macron va merge înainte cu această decizie, Franţa – ţară cu cele mai mari comunităţi evreieşti şi musulmane din Europa – ar deveni prima putere occidentală care recunoaşte un stat palestinian, oferind astfel un nou impuls unei mişcări până acum dominate de ţări mai mici, în general mai critice faţă de Israel.

„Dacă Franţa face acest pas, mai multe ţări (europene) o vor urma”, a declarat ministrul de Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide.

Presiuni crescânde la Paris

Poziţia lui Macron s-a schimbat în contextul ofensivei intensificate a Israelului în Gaza şi al creşterii violenţelor comise de colonişti israelieni în Cisiordania. La Paris există un sentiment tot mai acut că trebuie acţionat rapid, înainte ca ideea soluţiei celor două state să dispară complet.

„Trebuie să trecem de la vorbe la fapte. În faţa realităţilor de pe teren, perspectiva unui stat palestinian trebuie menţinută. Sunt necesare măsuri concrete şi ireversibile”, a declarat Anne-Claire Legendre, consiliera pe Orientul Mijlociu a lui Macron, în cadrul unei întâlniri pregătitoare la New York pe 23 mai.

Diplomaţii avertizează însă că, deşi Macron susţine ideea, nu a luat încă o decizie finală, iar aceasta ar putea fi influenţată de evoluţii precum un posibil acord de încetare a focului în Gaza până la jumătatea lunii iunie.

Totuşi, echipa sa diplomatică face eforturi să creeze condiţiile optime pentru această decizie, inclusiv evaluări complete la conferinţa ONU privind reforma Autorităţii Palestiniene, dezarmarea Hamas sau viitoarea reconstrucţie.

Lobby israelian intens

Oficialii israelieni fac lobby de luni întregi pentru a împiedica această decizie, pe care unii au descris-o drept „o bombă nucleară” în relaţiile bilaterale.

Ideea că Franţa – unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului şi membru al G7 – ar putea recunoaşte un stat palestinian ar provoca, fără îndoială, furia premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Când Marea Britanie şi Canada s-au alăturat Franţei luna aceasta pentru a anunţa că iau în considerare măsuri concrete împotriva Israelului şi recunoaşterea unui stat palestinian, Netanyahu a reacţionat dur, acuzându-i pe liderii celor trei ţări de antisemitism.

Diplomaţii afirmă că Marea Britanie şi Canada sunt în continuare reticente în privinţa recunoaşterii, preferând acţiuni cu impact concret pe teren – aspect care ar putea tempera ambiţiile lui Macron.

Potrivit unor surse familiare cu subiectul, avertismentele Israelului către Franţa au inclus ameninţări cu reducerea schimbului de informaţii şi complicarea iniţiativelor regionale ale Parisului – mergând până la aluzii privind anexarea unor părţi din Cisiordania.

Totuşi, o astfel de mişcare pare improbabilă din cauza reacţiei internaţionale negative pe care ar provoca-o, adâncind una dintre cele mai mari temeri ale Israelului: izolarea diplomatică, mai ales faţă de Europa, principalul său partener comercial.

„(Totuşi) reacţia va fi negativă pe toată linia în Israel. Această decizie ar fi inutilă şi o pierdere de timp”, a spus Tamir Hayman, director executiv al Institutului pentru Studii de Securitate Naţională (INSS).

Schimbări în opinia publică franceză

Macron a sprijinit puternic Israelul după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, soldat cu 1.200 de morţi şi 250 de ostatici. Dar şi-a înăsprit treptat tonul faţă de acţiunile Israelului în Gaza, unde, potrivit autorităţilor palestiniene din domeniul sănătăţii, bilanţul morţilor a depăşit 50.000.

„Trebuie să ne îndreptăm spre recunoaştere. În lunile următoare, o vom face”, a spus Macron într-un interviu pe 9 aprilie.

Chiar şi atunci, şi-a lăsat o portiţă, menţionând condiţii vagi şi subliniind că doreşte să creeze o coaliţie în sprijinul Franţei, în timp ce încearcă să convingă statele musulmane să recunoască Israelul.

Deocamdată, nu există semne că vreo ţară arabă sau musulmană nouă ar fi dispusă să normalizeze relaţiile cu Israelul.

Arabia Saudită – considerată „premiul suprem” pentru Israel în procesul de normalizare – nu este într-o poziţie favorabilă pentru o apropiere, pe fondul furiei populare din lumea musulmană legate de evenimentele din Gaza.

„Pacea regională începe cu recunoaşterea statului Palestina, nu ca gest simbolic, ci ca necesitate strategică”, a declarat Manal Radwan, consilieră a ministrului de externe saudit, vineri la New York.

Ea nu a menţionat posibilitatea recunoaşterii Israelului.

Critici şi diviziuni

Criticii lui Macron susţin că recunoaşterea ar trebui să vină în contextul unor negocieri reale pentru soluţia celor două state – nu înainte – avertizând că un gest prematur ar putea reduce motivaţia palestinienilor de a negocia.

Subliniind diviziunile din cadrul UE, un diplomat european a declarat: „Considerăm că o recunoaştere în acest moment nu ar fi utilă şi nu ar încuraja mai multă acţiune din partea statelor membre”.

Alţii spun că recunoaşterea trebuie însoţită de măsuri suplimentare, precum o interdicţie europeană asupra comerţului cu coloniile israeliene ilegale din teritoriile palestiniene ocupate şi sancţiuni specifice împotriva unor oficiali israelieni.

Oficialii francezi spun că nu vor fi descurajaţi nici de aceste critici, nici de presiunea israeliană.

„Dacă există un moment în istorie pentru a recunoaşte statul Palestina, chiar şi doar simbolic, atunci aş spune că acel moment a sosit”, a declarat un oficial francez de rang înalt, adăugând că Macron ar putea dori, de asemenea, să lase o amprentă istorică înainte ca mandatul său prezidenţial să se încheie în 2027.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor