Zelenski ajunge în Germania pentru discuţii cu Merz pe fondul speculaţiilor privind rachetele Taurus [Video]

Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns la Berlin, miercuri, pentru discuţii cu cancelarul german Friedrich Merz, în contextul în care Germania doreşte să-şi afirme sprijinul continuu pentru Kiev în faţa agresiunii ruse, informează The Kyiv Independent.
Cei doi lideri vor discuta despre asistenţa militară acordată de Germania şi eforturile de încetare a focului, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. Zelenski este, de asemenea, aşteptat să se întâlnească cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
Zelenski a fost întâmpinat de Merz la scurt timp după sosirea sa, delegaţia ucraineană incluzându-i şi pe şeful Oficiului Prezidenţial, Andriy Yermak, ministrul de Externe, Andrii Sybiha, ministrul Apărării, Rustem Umerov, şi alţi consilieri.
Vizita are loc pe fondul speculaţiilor reînnoite privind o potenţială livrare de rachete Taurus, rachete de croazieră germane capabile să lovească ţinte la o distanţă de 500 de kilometri.
Înainte de a deveni cancelar, Merz, ales din partea alianţei conservatoare CDU/CSU, a semnalat că va anula interdicţia impusă de predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz, privind livrarea rachetelor către Ucraina.
Kievul a solicitat Germaniei să furnizeze armele necesare pentru a putea lovi ţinte aflate adânc în spatele frontului rus, în timp ce Scholz a exclus această măsură din cauza temerilor de escaladare.
Merz nu a dat încă undă verde livrărilor, întrucât schimbarea politicii privind rachetele Taurus a devenit un punct de dispută între CDU/CSU şi partenerii lor de coaliţie social-democraţi (SPD).
Adăugând confuzie, cancelarul german a declarat la începutul acestei săptămâni că Berlinul şi alţi parteneri occidentali au ridicat toate restricţiile privind raza de acţiune a armelor furnizate Ucrainei, ceea ce unii au interpretat ca fiind un semnal al unei schimbări iminente a politicii privind rachetele Taurus.
Merz a clarificat ulterior că se referea la o măsură luată cu luni în urmă, iar vice-cancelarul german Lars Klingbeil a confirmat că noul guvern nu a luat nicio decizie nouă în acest sens.
La începutul lunii mai, guvernul german a anunţat că nu va mai publica informaţii despre armele livrate Ucrainei, ceea ce înseamnă că o eventuală livrare de rachete Taurus nu va fi anunţată public.
În declaraţiile făcute jurnaliştilor la Kiev, pe 27 mai, Zelenski a spus că va discuta cu Merz problema armelor cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina, adăugând că nu a auzit niciun semnal privind o schimbare de politică.
Ucraina a primit anterior rachete cu rază lungă de acţiune din SUA, Marea Britanie şi Franţa – inclusiv ATACMS, Storm Shadow şi SCALP – dar iniţial i s-a permis să le utilizeze numai împotriva forţelor militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate.
Abia la sfârşitul anului 2024, administraţia Biden şi alţi aliaţi au relaxat restricţiile, permiţând Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor militare ruse de pe teritoriul Rusiei.
Germania a fost principalul donator militar al Ucrainei pe continent, iar sprijinul său este şi mai crucial pentru Kiev acum, când sprijinul SUA devine din ce în ce mai incert sub preşedinţia lui Donald Trump.
Merz a cerut în repetate rânduri un răspuns european unit la agresiunea neîncetată a Rusiei în Ucraina şi s-a angajat să impună sancţiuni mai dure dacă Moscova continuă să respingă un armistiţiu.