Moldovagaz ar putea fi înlocuită. Premierul Recean: Întreprinderea responsabilă de furnizarea gazului pentru R. Moldova să nu mai fie controlată de Rusia

Compania moldo-rusă SA Moldovagaz ar putea rămâne fără cei aproape 830.000 de consumatori finali deserviţi după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a desemnat compania de stat SA Energocom în calitate de furnizor cu obligaţii de serviciu public, pentru o perioadă de trei ani.
Decizia ANRE vine în contextul riscului ca SA „Moldovagaz” să nu mai poată asigura obligaţiile de serviciu public după data de 31 iulie 2025, din cauza nerespectării cerinţei legale de separare a activităţii de furnizare faţă de cea de transport al gazelor naturale.
„Pentru a asigura continuitatea furnizării gazelor naturale către aproximativ 830.000 de consumatori casnici şi întreprinderi mici, ANRE a organizat anterior o procedură competitivă de selectare a unui nou furnizor.
Doar două companii şi-au exprimat interesul, iar una dintre ele a fost descalificată pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Astfel, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 518/2024, procedura a fost anulată, iar ANRE a desemnat direct un furnizor conform cadrului legal”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei.
SA „Energocom” va furniza gaze naturale consumatorilor finali în condiţii reglementate, la parametri de calitate stabiliţi, transparente şi nediscriminatorii. De asemenea, compania va asigura şi furnizarea de ultimă opţiune pentru consumatorii care rămân fără furnizor din motive obiective.
Totodată, SA „Energocom” va trebui să prezinte în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii respective, proiectele costurilor reglementate, în conformitate cu metodologia aprobată prin Hotărârea ANRE.
Prin această decizie, ANRE urmăreşte protejarea interesului public, asigurarea stabilităţii livrărilor de gaze naturale şi menţinerea unui cadru de reglementare echitabil şi predictibil în contextul transformărilor legislative şi structurale din sectorul energetic, a comunicat ANRE.
Potrivit Europa Liberă, Energocom va prelua baza de contracte de la compania moldo-rusă Moldovagaz, astfel că începând cu 1 august curent, cetăţenii conectaţi la reţeaua Moldovagaz vor primi şi achita serviciile pentru gaz la compania de stat Energocom.
Menţionăm că Energocom a început deja procesul de achiziţie a gazului necesar pentru sezonul de încălzire 2025-2026, care va începe la 1 octombrie.
Punctând că important este „să nu mai fie o companie controlată de Rusia”, premierul moldovean Dorin Recean a precizat că schimbarea se va face automat de la 1 august, iar cetăţenii nu trebuie să facă nicio procedură în plus.
„Anterior, Moldovagaz, deţinută majoritar de Gazprom, avea controlul asupra celor 3 activităţi - de furnizare, transport şi distribuţie a gazelor naturale. Obiectivul nostru este ca întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova să fie o companie a statului şi nu o companie controlată de Rusia”, a declarat prim-ministrul Recean, potrivit sursei citate.
Recean a menţionat că această separare a activităţilor de furnizare, distribuţie şi transport a gazelor naturale este importantă pentru stat, dar şi o acţiune din Pachetul energetic III, pe care Moldova s-a angajat să-l implementeze (aşa-numitul unbundling).
În anul 2023, a fost realizată prima etapă, iar reţelele de transport al gazelor deţinute de Moldovagaz au fost transmise în locaţiune pentru 5 ani către Vestmoldtransgaz.
„Tot procesul urma să fie încheiat în 2026, pentru că până atunci era valabil contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom. Însă, odată ce Gazprom a oprit livrările complet din 1 ianuarie 2025, acest termen nu mai este valabil şi ANRE a reluat procedura de separare a activităţilor din sectorul de gaze”, se mai arată în mesajul transmis de Dorin Recean.
Preşedintele SA Moldovagaz, Vadim Ceban, susţine că decizia ANRE nu va afecta funcţionalitatea întreprinderii. „În prezent, compania continuă să se confrunte cu sarcina de a asigura furnizarea neîntreruptă de gaze naturale către consumatorii finali, precum şi de a elabora soluţii pentru depăşirea situaţiei actuale”, a scris Ceban pe reţele de socializare.
„Trebuie subliniat faptul că decizia autorităţii de reglementare a fost comunicată acţionarilor companiei. Voi informa publicul în timp util cu privire la acţiunile şi deciziile ulterioare”, a mai adăugat preşedintele Moldovagaz.