Ciupercile care "te pot devora din interior" s-ar putea răspândi odată cu schimbările climatice

Infecţie fungică (Getty Images)
Redacţia
25.05.2025

Ciupercile infecţioase, responsabile pentru milioane de decese anual, se vor răspândi semnificativ în regiuni noi pe măsură ce planeta se încălzeşte, potrivit unor cercetări recente — iar lumea nu este pregătită, potrivit CNN.

Ciupercile sunt absolut peste tot. Un vast regn de organisme — de la mucegaiuri la ciuperci — ele cresc în medii precum solul, compostul şi apa. Joacă un rol esenţial în ecosisteme, dar pot avea un impact devastator asupra sănătăţii umane: infecţiile fungice ucid anual aproximativ 2,5 milioane de oameni, iar lipsa datelor sugerează că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

Cu toate acestea, încă înţelegem prea puţin despre ele, în special despre modul în care aceste organisme incredibil de adaptabile vor reacţiona la o climă în schimbare.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Manchester a folosit simulări computerizate şi prognoze pentru a cartografia răspândirea potenţială a Aspergillus, un grup comun de ciuperci întâlnite în întreaga lume, care pot cauza aspergiloza — o boală ce poate pune viaţa în pericol, afectând în principal plămânii.

Ei au descoperit că anumite specii de Aspergillus îşi vor extinde aria pe măsură ce criza climatică se intensifică, pătrunzând în regiuni noi din America de Nord, Europa, China şi Rusia. Studiul, publicat în această lună, este în curs de evaluare inter pares.

„Ciupercile sunt relativ puţin studiate comparativ cu viruşii şi paraziţii, dar aceste hărţi arată că agenţii patogeni fungici vor afecta probabil majoritatea regiunilor lumii în viitor”, a declarat Norman van Rijn, unul dintre autorii studiului şi cercetător în domeniul schimbărilor climatice şi al bolilor infecţioase la Universitatea din Manchester.

Domeniul a primit o atenţie nouă datorită popularului serial HBO „The Last of Us”, care urmăreşte oameni ce încearcă să supravieţuiască într-o lume în care o ciupercă mutantă infecţioasă a transformat majoritatea populaţiei în monştri violenţi.

Este ficţiune, spune van Rijn, dar speră că va atrage atenţia asupra infecţiilor fungice care, în realitate, ucid milioane de oameni.

Ciupercile Aspergillus cresc ca filamente mici în solurile din întreaga lume. Ca aproape toate ciupercile, eliberează un număr imens de spori minusculi care se răspândesc prin aer.

Oamenii inhalează spori zilnic, dar majoritatea nu prezintă probleme de sănătate; sistemul lor imunitar îi elimină.

Este o altă poveste însă pentru cei cu afecţiuni pulmonare, inclusiv astm, fibroză chistică şi BPOC, precum şi pentru cei cu sisteme imunitare compromise — pacienţi cu cancer, transplanturi de organe sau care au suferit forme severe de gripă sau Covid-19.

Dacă sistemul imunitar nu reuşeşte să elimine sporii, ciuperca „începe să crească şi, ca să o spunem foarte direct, începe practic să te devoreze din interior”, a explicat van Rijn.

Aspergiloza are rate de mortalitate foarte ridicate, între 20% şi 40%, a spus el. Este şi foarte greu de diagnosticat, deoarece medicii nu o suspectează întotdeauna, iar pacienţii prezintă simptome generale, precum febră şi tuse — comune multor boli.

Agenţii patogeni fungici devin, de asemenea, din ce în ce mai rezistenţi la tratament, a adăugat van Rijn. Există doar patru clase de medicamente antifungice disponibile.

Toate acestea sunt veşti proaste, întrucât schimbările climatice deschid noi teritorii pentru colonizare de către Aspergillus.

Aspergillus flavus, o specie care preferă climatul cald şi tropical, şi-ar putea creşte aria de răspândire cu 16% dacă oamenii continuă să ardă mari cantităţi de combustibili fosili, a constatat studiul. Se prevede că se va extinde în părţi din America de Nord, nordul Chinei şi Rusia.

Această specie poate provoca infecţii severe la oameni şi este rezistentă la multe medicamente antifungice. De asemenea, infectează numeroase culturi agricole, reprezentând o ameninţare potenţială la adresa securităţii alimentare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat Aspergillus flavus în 2022 pe lista sa critică de agenţi patogeni fungici, din cauza impactului asupra sănătăţii publice şi riscului ridicat de rezistenţă la tratamente.

Aspergillus fumigatus, care preferă un climat mai temperat, este de aşteptat să se răspândească spre nord, către Polul Nord, pe măsură ce temperaturile globale cresc. Răspândirea sa ar putea creşte cu 77,5% până în anul 2100, expunând potenţial 9 milioane de oameni în Europa.

Pe de altă parte, temperaturile din anumite regiuni, inclusiv Africa subsahariană, ar putea deveni atât de ridicate încât să nu mai fie ospitaliere pentru ciupercile Aspergillus. Acest lucru ar putea genera alte probleme, deoarece ciupercile joacă un rol esenţial în ecosisteme, inclusiv pentru sănătatea solurilor.

Pe lângă extinderea zonelor de creştere, o lume mai caldă ar putea, de asemenea, să crească toleranţa la temperatură a ciupercilor, permiţându-le să supravieţuiască mai bine în interiorul corpului uman.

Evenimentele meteorologice extreme, precum secetele, inundaţiile şi valurile de căldură, pot afecta şi ele ciupercile, ajutând la dispersarea sporilor pe distanţe mari. Au existat creşteri ale afecţiunilor fungice după dezastre naturale, precum focarul apărut după tornada din 2011 din Joplin, Missouri.

Noul studiu despre Aspergillus „atrage pe bună dreptate atenţia asupra ameninţării reprezentate de ciupercile care trăiesc în mediul natural şi cât de nepregătiţi suntem în faţa schimbărilor în prevalenţa acestora”, a declarat Elaine Bignell, co-directoare a Centrului MRC pentru Micologie Medicală de la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicată în cercetare.

Totuşi, rămân multe incertitudini şi este nevoie de mult mai multă cercetare, a menţionat Bignell.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor