Oamenii de ştiinţă „reduc riscul de Alzheimer” cu un medicament utilizat pentru tratarea herpesului

Noi cercetări au sugerat o legătură neaşteptată între o formă comună de herpes şi boala Alzheimer, indicând că tratamentele antivirale ar putea oferi o măsură preventivă potenţială.
Studii anterioare au arătat că virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1) poate rămâne latent în celulele umane, pentru a se reactiva mai târziu în viaţă, declanşând potenţial simptome similare demenţei.
Experţii au observat că HSV-1 induce modificări în creier care reflectă cele observate la pacienţii cu Alzheimer, inclusiv formarea de structuri asemănătoare plăcilor amiloide şi inflamaţie, scrie Independent.
Un studiu american la scara largă, la care au participat cercetători de la compania farmaceutică Gilead Sciences şi de la Universitatea din Washington din Seattle, a explorat mai în profunzime această legătură.
Analizând datele a 344.628 de persoane cu Alzheimer şi un număr egal de persoane fără această boală, toate cu vârsta peste 50 de ani, cercetătorii au investigat relaţia dintre HSV-1 şi diagnosticarea Alzheimerului între 2006 şi 2021.
Studiul a relevat că persoanele cu antecedente de infecţie cu HSV-1 aveau un risc cu 80% mai mare de a dezvolta Alzheimer, chiar şi după luarea în considerare a altor factori contributivi.
Dintre participanţii cu Alzheimer, 0,44% aveau un diagnostic anterior de HSV-1, comparativ cu 0,24% dintre cei fără Alzheimer. Grupul de studiu a cuprins aproximativ 65% femei, cu o vârstă medie de 73 de ani.
Un aspect crucial al cercetării a fost faptul că persoanele cu HSV-1 care au utilizat medicamente antivirale pentru tratarea virusului au prezentat un risc cu 17% mai mic de a dezvolta Alzheimer, comparativ cu cele care nu au primit tratament antiviral.
Dintre cele 2.330 de persoane cu antecedente de infecţie cu HSV-1, 40% au utilizat antivirale după diagnosticare. Aceste descoperiri sugerează că tratarea HSV-1 cu medicamente antivirale ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Autorii, care au publicat articolul în revista BMJ Open, au concluzionat: „Rezultatele acestui studiu amplu implică HSV-1 în dezvoltarea bolii Alzheimer şi evidenţiază terapiile antiherpetice ca potenţial protectoare împotriva Alzheimerului şi a demenţei asociate”.
Cercetătorii au analizat şi rolul potenţial al altor virusuri herpetice, inclusiv HSV-2, virusul varicela-zoster (care provoacă varicela) şi citomegalovirusul.
Atât infecţiile cu HSV-2, cât şi cele cu virusul varicela-zoster au fost asociate cu un risc crescut de boală Alzheimer.
Cercetătorii subliniază că nu este clar cum anume HSV-1 şi alte virusuri ar putea creşte riscul de demenţă.
„Cu toate acestea, studiile au arătat că modificările inflamatorii din creier cauzate de infecţia cu HSV sunt esenţiale în dezvoltarea (bolii Alzheimer)”, au adăugat ei.
ADN-ul HSV-1 se găseşte şi în plăcile caracteristice bolii Alzheimer, iar persoanele care prezintă cel mai frecvent factor de risc genetic pentru această boală sunt mai susceptibile la infecţii cu HSV, au spus ei.