Operaţiune globală elimină o reţea foarte „periculoasă” de hackeri - majoritatea ruşi

The Chaos Computer Club, Germania. Ingrijorarea reala este vis a vis de grupuri de hackeri mai putin cunoscute (Sean Gallup / Getty Images)
Redacţia
24.05.2025

Unele dintre cele mai periculoase programe malware din lume au fost neutralizate săptămâna aceasta în cadrul unei operaţiuni internaţionale coordonate, care a dus la emiterea a 20 de mandate de arestare, au anunţat vineri organismele europene de combatere a criminalităţii Europol şi Eurojust.

În cadrul unei operaţiuni la care au participat autorităţi din Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Marea Britanie şi Statele Unite, au fost închise peste 300 de servere, neutralizate 650 de domenii şi confiscate criptomonede în valoare de 3,5 milioane de euro (aproximativ 3,9 milioane de dolari).

Între luni şi joi, operaţiunea a permis ţărilor implicate „să ia măsuri împotriva celor mai periculoase variante de malware din lume şi a autorilor acestora”, a declarat Eurojust, Agenţia UE pentru Cooperare în Materie de Justiţie Penală.

„Au fost identificaţi 37 de suspecţi şi au fost obţinute mandate de arestare internaţionale împotriva a 20 de persoane acuzate penal”, a adăugat agenţia, citată de DW.

Potrivit Europol şi Eurojust, software-ul eliminat, cunoscut sub numele de „malware de acces iniţial”, este utilizat „pentru infectarea iniţială, ajutând infractorii cibernetici să pătrundă în sistemele victimelor fără a fi observaţi şi să încarce mai multe programe malware pe dispozitivele acestora, cum ar fi ransomware”.

Măsurile au vizat programe malware precum Bumblebee, Lactrodectus, Qakbot, DanaBot, HijackLoader, Trickbot şi WarmCookie.

„Deoarece aceste variante se află la începutul lanţului de atacuri cibernetice, perturbarea lor afectează întregul ecosistem al ”criminalităţii cibernetice ca serviciu", au declarat autorităţile.

Aproximativ 50 dintre serverele neutralizate săptămâna aceasta se aflau în Germania, au declarat autorităţile.

„În Germania, anchetele s-au concentrat în special pe suspiciuni de extorcare organizată şi apartenenţă la o organizaţie criminală străină”, potrivit poliţiei federale şi parchetului din Frankfurt, responsabil cu combaterea criminalităţii cibernetice.

Autorităţile germane au obţinut, de asemenea, mandate de arestare internaţionale pentru cele 20 de persoane, „majoritatea cetăţeni ruşi”, şi au lansat operaţiuni de căutare, au adăugat acestea.

Acţiunea represivă este o continuare a operaţiunii Endgame, cea mai mare operaţiune poliţienească desfăşurată vreodată împotriva botneturilor. În cadrul operaţiunii, care a început în 2024, au fost confiscate în total 21,2 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor