Papahagi: Nu le-am dat un cec în alb. Dacă Nicuşor devine un sfinx în eternă ezitare înconjurat de oamenii Sistemului, iar Bolojan...

Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Ana Ion
06.07.2025

Profesorul Adrian Papahagi a transmis că, deşi este încântat că au ajuns la putere Nicuşor Dan şi Bolojan, şi nu "trădătorii de ţară" Călin Georgescu şi George Simion, nu va ezita să le critice derapajele.

"Nu sunt nici avocatul, nici detractorul guvernului Bolojan şi al preşedintelui Nicuşor Dan. Nu sunt asociat cu ei în vreun fel. Am luptat cât am putut împotriva juntei putinist-securist-legionare a lui Georgescu şi Simion, şi implicit pentru funcţiile lui Nicuşor şi Bolojan, fiindcă sunt convins că aşa e mai bine pentru mine şi pentru ţară. Mi-am pus viaţa între paranteze din octombrie 2024 până în mai 2025 şi am scris, am vorbit, am convins. Pe Nicuşor Dan l-am sprijinit din simpatie şi colegialitate, cu toată forţa mea de convingere, nu ca pe răul cel mai mic, ci ca pe un bine real. Deşi n-am schimbat două cuvinte în viaţa mea cu Ilie Bolojan, îl stimez şi am încredere că e serios şi onest. Sunt încântat că sunt ei la putere, nu trădătorii de ţară Georgescu şi Simion, două canalii securiste pentru care orice înjurătură e prea palidă", a afirmat Adrian Papahagi.

Profesorul a subliniat că ştie că măcar Nicuşor Dan şi Bolojan vor ţine linia corectă în politica externă şi vor încerca să redreseze cât de cât situaţia internă.

"După cum am început, vă aşteptaţi să urmeze un 'dar'. Urmează! Dar asta nu înseamnă că le-am dat un cec în alb. Dacă Nicuşor devine, după stilul abordat la Primăria Capitalei, un sfinx în eternă ezitare, care comunică rar şi sibilinic, care nu are echipă şi preferă să tergiverseze orice ani de zile în loc să tranşeze eficient, îl voi critica. Dacă se înconjoară numai de oamenii sistemului şi recită ca Iohannis rumeguşul sistemului SIE-MAE (cum face deja în conferinţele de presă – recunosc perfect stilul pe care aurescimea, diaconescimea şi odobescimea nu-l pot depăşi nici în ruptul capului), îl voi critica. Vrem viziune, zvâc, francheţe, nu fosilizare mentală şi dendrificare lingvistică", a declarat Adrian Papahagi.

În acelaşi timp, profesorul a transmis că dacă Bolojan se luptă întâi cu studenţii, profesorii, editurile şi librăriile, şi nu cu Sistemul feudal de privilegii reprezentat de politicieni şi clientelă, de administraţia pletorică, serviciile atotputernice şi magistratura ineficientă şi arogantă, nu va avea simpatia sa.

"Dacă taie câteva sute de lei de la studenţi, dar nu se atinge de pensiile speciale, de salariile de zeci de mii de lei lunar din magistratură, regii şi firme de stat, de evaziunea din TVA, de matrapazlâcurile RAAPPS, voi deveni foarte rapid criticul lui. Sunt un om lucid şi rezonabil, fără apetenţă pentru demagogie. Nu mă deranjează că Nicuşor a promis că nu va creşte TVA, deşi asta nu ţinea de el şi bănuia că va creşte. Asta e, la război ca la război, trebuiau câştigate alegerile, nu putea pierde voturi în favoarea mangafalei.

Înţeleg că Bolojan a luat întâi măsurile care garantează o colectare rapidă de la foarte mulţi şi eliminarea risipei. Procentele în plus la TVA înseamnă bani imediat. Bursele acelea nejustificate, de 450 lei pentru 1.000.000 de copii, înseamnă economii de 450.000.000 lei, deci aproape 100.000.000 €/lună. Înţeleg asta. Înţeleg şi că magistraţii şi pensionarii speciali pot contesta în justiţie diverse tăieri, că e mai complicat să obţii rapid bani la buget tăindu-le lor din privilegii", a precizat Adrian Papahagi.

Dar lumea vrea dreptate, a atras atenţia profesorul.

"Părintele care pierde câteva sute de lei pe lună, pensionarul cu pensie de 5.000 de lei, care plăteşte (cum e firesc) 200 lei CASS, se uită în jur şi văd că unii combină salarii şi pensii care depăşesc 100.000 de lei/lună, cât nu visează să câştige un chirurg de vârf sau un manager de multinaţională. Lumea vede că guvernul nu scade, ci creşte la 5 vicepremieri. Lumea nu aude de tăieri ale banilor încasaţi de partide şi de clientela lor. Dimpotrivă, zilnic mai aflăm din presă de salarii, pensii şi privilegii scandaloase, fără urmări. Premierul Bolojan însuşi citează cazuri revoltătoare în conferinţele de presă, în loc să anunţe cum le-a rezolvat, de parcă rolul său ar fi să constate, nu să taie în carne vie", a remarcat Adrian Papahagi.

Ce vrea să vadă Papahagi de la Bolojan şi Nicuşor Dan

"În 2010, Băsescu şi Boc au făcut, brutal şi disperat, ce trebuia, după iresponsabilitatea lui Tăriceanu şi în plină criză globală. Şi Nicuşor şi Bolojan fac ce trebuie azi, după iresponsabilitatea lui Ciolacu, în plină criză naţională.

Dar să ia seama: dacă nu comunici cu empatie, ci anunţi sec şi brutal tăieri de venituri şi creşteri de taxe (ca Base în 2010 şi Bolojan azi), dacă oamenii sărăcesc, dar văd găşti de Udrea şi Pinalti, sau de Busuioci şi Marianenache prosperă, că au genţi, ceasuri sau pensii de zeci de mii de euro, în timp ce ei îşi numără zecile de lei înainte de salariu – atunci oamenii se vor revolta. Pe bună dreptate.

Vrem să vedem capete tăiate la vârf. Vrem să citim zilnic cum e închisă o agenţie inutilă, cum sunt băgaţi la zdup mafioţi de partid şi de stat, cum se reduc funcţionari, secretari de stat, secretare şi şoferi de politruci.

Pe scurt: vrem să simţim aerul nou pe care îl aduce Nicuşor după ce s-a încheiat euforia cu interviuri la portiţă. Ne place zâmbetul lui candid, dar vrem şi gesturi concrete, opoziţie feroce la alde Savonea şi Busuioc, că altfel nu ştiu cum mai drege busuiocul. Vrem să vedem că e al nostru, al lumii care l-a votat, nu al sistemului, ca Iohannis.

Vrem să-l vedem pe Bolojan că se luptă întâi pentru noi, nu cu noi. Că taie cu o mână fermă privilegii şi pensii nesimţite şi cu alta, mai blândă, burse şi salarii din învăţământ, nu că ne restrânge cu ambele mâini puterea de cumpărare, în timp ce sistemul securisto-feudal e nederanjat.

Îi credităm în continuare că sunt ce trebuie, de partea bună a lucrurilor şi ne vom bate din nou pentru ei – câtă vreme vom crede că, sprijinindu-i, ne batem de fapt pentru noi, pentru o Românie onestă, decentă, echitabilă, suportabilă, respirabilă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor