Serghei Lavrov nu consideră Vaticanul un loc potrivit pentru negocierile de pace

Serghei Lavrov (Dimitar Dilkoff/AFP via Getty Images)
Redacţia
24.05.2025

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu consideră Vaticanul un loc potrivit pentru noi negocieri care să pună capăt războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

Lavrov a declarat că opţiunea Vaticanului nu este realistă pentru Moscova.

„Imaginaţi-vă Vaticanul ca loc de negocieri. Este oarecum neelegant ca ţările ortodoxe să discute pe o platformă catolică probleme care privesc eliminarea cauzelor conflictului”, a spus Lavrov, citat de Politico.

Donald Trump a sugerat luni Vaticanul ca loc de negocieri, după o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, care până în prezent a primit puţine comentarii publice la Moscova.

Lavrov a declarat că există în prezent multe „speculaţii” cu privire la data şi locul în care ar putea fi organizată o nouă întâlnire între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei.

Lavrov a acuzat Kievul că doreşte să distrugă Biserica Ortodoxă Ucraineană. „Cred că nu ar fi foarte plăcut pentru Vatican să primească delegaţii din două ţări ortodoxe în aceste circumstanţe”, a declarat el.

Săptămâna trecută au avut loc pentru prima dată din 2022 negocieri directe între Moscova şi Kiev. În cadrul discuţiilor de 90 de minute din oraşul turc Istanbul, s-a convenit asupra unei noi runde de negocieri, dar fără un calendar şi fără un acord privind locul de desfăşurare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a fost stabilit nici locul, nici data următoarelor negocieri.

Potrivit surselor ruse, la Moscova se lucrează la memorandumul propus de Putin pentru o posibilă soluţionare a conflictului. Declaraţia de intenţie, care ar trebui să menţioneze şi aşa numitele "cauze ale conflictului" - conform variantei narative a Kremlinului, se află într-un stadiu avansat şi va fi apoi transmisă Ucrainei, a declarat Lavrov.

Putin a declarat că memorandumul ar putea servi drept bază pentru un eventual acord de pace viitor între Moscova şi Kiev.

Lavrov a afirmat că, pentru Rusia, o întrebare importantă este cine va semna din partea Ucrainei. Din perspectiva Moscovei, alegerile în Ucraina ar fi „opţiunea optimă” pentru legitimarea unui astfel de acord. Cu toate acestea, în conformitate cu legislaţia actuală, alegerile nu pot avea loc în Ucraina în condiţii de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor