"Schimbări dese de opinie, vizite misterioase. Alinieri (controversate). Are o agendă" - Comportamentul lui Simion, sub lupa lui Stanomir

Profesorul Ioan Stanomir a comentat, într-o emisiune Digi24, comportamentul politic atipic al liderului AUR George Simion. Vorbim despre schimbări bruşte de atitudine, de discurs, de orientare, la care se adaugă şi vizitele misterioase în străinătate care au stârnit valuri în societate.
Întrebat dacă are vreo explicaţie de ce, spre exemplu, o dată zice că merge la dezbateri, după aia nu mai participă la ele, sau o dată recunoaşte rezultatul alegerilor, după care spune că a fost furat, politologul a replicat:
"Problema nu este ce cred, sau ce văd eu. Problema este ceea ce au văzut compatrioţii noştri. Şi este limpede că o parte dintre compatrioţii noştri nu au apreciat nici aceste piruete, nici refuzul dezbaterii. Problema fundamentală a domnului Simion este relaţia cu domnul Călin Georgescu. Este clar că în domnul Simion locuiesc doi: cineva care încerca, poate fără mare succes, să fie un politician rezonabil şi care să nu trezească frici, şi cineva care încearcă, cu disperare, să-l imite pe Călin Georgescu şi să pluseze. Se vede treaba că aceasta este strategia domnului Simion. Este o strategie, după părerea mea, necâştigătoare.
Cred că toţi cetăţenii români, indiferent de votul pe care l-au dat duminică, doresc ca un soi de pace să revină în societatea noastră. Şi, cu excepţia celor care au convingeri totalitare asumate, restul să încercăm să reclădim nişte puncte de comunicare, cum este şi firesc. Domnul Simion rămâne pe poziţiile sale. Continuă să instige şi să facă apel la un fel de stare de război civil. Eu cred că este cum nu se poate mai rău. Şi cred că, şi pentru cei care poate chiar l-au votat pe domnul Simion în al doilea tur, această conduită ridică semne de întrebare".
George Simion ridică tot mai multe semne de întrebare
"Sunt mai multe semne de întrebare. Schimbările dese de opinie. Vizitele misterioase. Alinierile, de data aceasta, evidente cu oameni de afaceri care au clar obârşia în Rusia, cum este fondatorul Telegram, Pavel Durov.
Acum nu se mai poate vorbi doar de domnul Călin Georgescu. Începe să se vorbească de domnul Simion. Şi cred că acest lucru îi convinge pe compatrioţii noştri că singura cale pe care putem merge mai departe este o cale a înţelegerii, o cale a legalităţii, o cale a calmului şi o cale a politeţii. Şi închei spunând că dacă noi dorim să ne deosebim de domnul Simion şi de cei care gândesc asemenea dânsului, trebuie să ne deosebim şi prin ce gândim şi prin ce spunem.
Şi ţinta noastră nu trebuie să fie să îl convingem pe domnul Simion să se comporte altfel, fiindcă nu vom reuşi acest lucru. Ţinta noastră trebuie să fie să îi convingem pe cei care i-au dat încrederea domnului Simion că domnul Simion, ca şi domnul Călin Georgescu, este un fals salvator care ascultă de alţi stăpâni decât poporul român, ca să citez din retorica domniei sale. Se vede, pe măsură ce înaintează evenimentele, că domnul Simion are o agendă, iar această agendă nu are nimic în comun cu interesul nostru ca ţară.
Are, după toate aparenţele, din ce în ce mai mult cu interesul unui vecin puternic din Răsărit, Federaţia Rusă, de a destabiliza această ţară. Este un drum pe care l-a apucat? Domnul Simion este într-o cursă contra cronometru cu propriul său electorat, cu propriul său partid şi cu competitorii politici? Să nu uităm că domnul Simion nu este singur pe acest tronson."
"Cine eşti dumneata, domnule Simion?"
"Demisiile din Partidul Oamenilor Tineri arată ceva. Pot să fie mişcări legate de domnul Claudiu Târziu, pot să fie mişcări legate de domnul George Becali, pot să fie mişcări legate de domnul Victor Ponta. Sunt competitori care pot să acţioneze asupra unui electorat cu alte mijloace. Cred că domnul Simion, prin acest tip de mesaje, răspunde unui segment din segmentul său electoral. Şi îmi este teamă că persoanele care au mers până la un punct cu domnul Simion se vor opri, pentru că este ca şi cum ai urma pe cineva până în buza prăpastiei. Cineva ar spune: săriţi.
Eu nu cred că, indiferent de nemulţumirile legitime pe care le avem în raport cu modul în care este guvernată această ţară, trebuie să-l urmăm pe domnul Simion într-un act de sinucidere colectivă. Mie mi se pare că a discuta din nou despre anularea alegerilor este un fapt de o gravitate deosebită. România şi aşa se chinuie să îşi restabilească onorabilitatea democratică şi nu este nevoie să retrezim nişte demoni care ne-au făcut enorm de mult rău în perioada de după noiembrie.
Şi oricum, vizitele, ca să completez, vizitele nu sunt în orice ţară. Sunt într-o ţară (Austria - n.r.) care are o reputaţie şi a cărei capitală - ambele au o reputaţie de placă turnantă pentru anumite operaţiuni de spionaj. Adică problema este foarte simplă şi cred că toţi compatrioţii noştri, şi indiferent de opiniile lor politice, pot vedea acest lucru. Este pentru prima dată când o personalitate care aspiră la funcţia supremă în stat apare şi dispare în acest mod. Şi are asemenea treceri bruşte de la un registru la altul. Noi nu am mai avut aşa ceva.
Şi nu m-aţi auzit, de exemplu, lăudându-l vreodată pe domnul Victor Ponta, dar domnul Victor Ponta, cu toate imensele sale carenţe morale, a învăţat să funcţioneze cât de cât predictibil într-un sistem democratic. Domnul Simion încalcă toate regulile, recunoaşte rezultatul, se întoarce, călătoreşte în străinătate, se întâlneşte cu cine? Totuşi, eşti, în primul rând, fost candidat la preşedinţie, preşedinte de partid parlamentar, parlamentar. Aceste călătorii în străinătate misterioase sunt de natură să ridice foarte multe semne de întrebare.
Şi cred că, între cele două tururi, dispreţul domnului Simion faţă de propriii săi alegători, prin neprezentarea la dezbateri, a cântărit. Pentru că, încă o dată, domnul Simion îi crede pe alegătorii săi mai radicali, mai vulgari şi mai iraţionali decât sunt. Eu cred că trebuie să fie foarte atent. Se adresează, într-adevăr, unui nucleu care are aceste trăsături politice, dar majoritatea votanţilor săi nu îl pot urma pe acest drum.
Şi cred că nimeni care îşi iubeşte ţara, indiferent de opţiunile pe care le are, subliniez, nu poate să se gândească cu seninătate că un potenţial şef de stat dispare. Este ca într-un film poliţist. Un film de mistere din Războiul Rece – Candidatul manciurian.
Aceste lucruri trebuie clarificate, iar George Becali, în felul său direct şi destul de brutal, a dezvăluit, de fapt, o preocupare pe care o au toţi românii, anume cu o formulă clasică: 'Cine eşti dumneata, domnule Simion?'"