Cercetători, activişti, antreprenori îi cer lui Nicuşor Dan să numească un consilier pentru schimbările climatice

Nicusor Dan (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.05.2025

Peste 70 de cercetători, antreprenori, experţi, tineri şi membri ai societăţii civile reprezentând organizaţii active în domeniile dezvoltării economice, politicilor publice şi sustenabilităţii au semnat o scrisoare deschisă către Preşedintele ales al României cu încurajarea de a stabili o funcţie de înalt nivel în cadrul Administraţiei Prezidenţiale (Consilier Prezidenţial sau Consilier de Stat) cu atribuţii privind combaterea, transformarea, rezilienţa şi adaptarea în contextul schimbărilor climatice şi tranziţiei către o economie sustenabilă.

"Realitatea schimbărilor climatice este probată prin consens ştiinţific global şi este resimţită din ce în ce mai intens şi în România prin secetă şi valuri de căldură prelungite, precum şi alte fenomene meteorologice extreme, cu riscuri la adresa securităţii alimentare, a securităţii energetice şi a sănătăţii publice. Aceste fenomene afectează nu doar mediul înconjurător, ci şi stabilitatea economică şi socială, siguranţa cetăţenilor şi perspectivele de dezvoltare ale ţării. Este, prin urmare, esenţial ca paradigma ştiinţifică şi argumentele experţilor să fie susţinute de la cel mai înalt nivel instituţional al Administraţiei Prezidenţiale.

Prevenirea schimbărilor climatice şi adaptarea la impactul lor sunt nu doar abstracţii, ci şi condiţii esenţiale pentru o economie modernă, competitivă şi conectată la tendinţele europene şi globale. În ultimii ani, tranziţia către o economie cu emisii reduse a căpătat o dimensiune de securitate economică şi competitivitate. Fiind un importator net de combustibili fosili, Europa se confruntă cu o problemă structurală a preţurilor ridicate ale energiei şi este vulnerabilă la fluctuaţiile pieţelor internaţionale. România are nevoie de o viziune coerentă şi integrată, care să răspundă acestor transformări şi să ofere dezvoltare economică sustenabilă, locuri de muncă şi infrastructură rezilientă, sporind totodată autonomia strategică şi rezilienţa economică.

Funcţia pe care o avem în vedere poate deveni un catalizator de colaborare interinstituţională, de coordonare între ministere şi de planificare strategică naţională privind transformarea economică şi riscurile climatice, de la bugetul de stat şi investiţiile publice, până la politicile industriale şi de educaţie. Nu în ultimul rând, această funcţie poate consolida reprezentarea României în cadrul forumurilor climatice internaţionale.

În calitate de primar al Bucureştiului, aţi gestionat direct efectele concrete ale schimbărilor climatice, de la valuri de căldură şi presiuni pe infrastructură urbană, până la nevoia acută de spaţii verzi şi mobilitate sustenabilă, iar această experienţă vă conferă o perspectivă unică şi legitimă pentru a transforma lecţiile învăţate la nivel local în politici naţionale coerente.

O funcţie dedicată transformării şi rezilienţei climatice în cadrul Administraţiei Prezidenţiale ar consolida acest parcurs şi ar permite Preşedintelui Românieii să joace un rol activ în coordonarea strategică a tranziţiei, cu beneficii clare pentru economie, societate şi poziţia României în UE", se arată în scrisoarea semnată de zeci de activişti de mediu, ONG-uri, experţi, antreprenori, jurnalişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor