Rusia şi Ucraina au eliberat fiecare câte 390 de prizonieri, în cel mai amplu schimb de prizonieri de la începutul războiului

Soldaţi ucraineni s-au întors din prizonierat, din Rusia, 23 mai 2025 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
23.05.2025

Rusia şi Ucraina au eliberat fiecare, vineri, câte 390 de prizonieri şi au declarat că vor mai elibera şi alţii în următoarele zile, în ceea ce se aşteaptă să fie cel mai amplu schimb de prizonieri de la începutul războiului, transmite Reuters.

Acordul de a schimba câte 1.000 de prizonieri de fiecare parte a fost singurul pas concret spre pace rezultat săptămâna trecută în urma a două ore de discuţii la Istanbul — primele negocieri directe între părţile beligerante din ultimii peste trei ani.

Ministerul rus al Apărării a declarat că fiecare parte a eliberat 270 de soldaţi şi 120 de civili, vineri. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat totalul de 390 pentru fiecare tabără şi a spus că mai mulţi vor fi eliberaţi sâmbătă şi duminică.

Anterior, autorităţile ucrainene le-au cerut jurnaliştilor să se adune într-o locaţie din regiunea nordică Cernihiv, anticipând că unii prizonieri eliberaţi ar putea fi aduşi acolo.

Referindu-se la schimbul de prizonieri de vineri, Donald Trump a scris pe Truth Social: „Felicitări ambelor părţi pentru această negociere. Ar putea duce la ceva mare???”

Se crede că sute de mii de soldaţi din ambele tabere au fost răniţi sau ucişi în cel mai sângeros război din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, deşi niciuna dintre părţi nu publică cifre exacte privind victimele. Zeci de mii de civili ucraineni au murit, de asemenea, în urma asediilor şi bombardamentelor forţelor ruse asupra oraşelor ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a precizat că printre civilii eliberaţi se numără şi persoane capturate în regiunea rusă Kursk în timpul unei incursiuni ucrainene începută anul trecut.

Militarii şi civilii ruşi eliberaţi se află în Bielorusia, ţară vecină cu Ucraina, unde primesc asistenţă psihologică şi medicală înainte de a fi transferaţi în Rusia pentru îngrijiri suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor