Judecătorii îl "iartă" pe Călin Georgescu de unele dintre interdicţiile impuse prin controlul judiciar

Judecătoria Sectorului 1 a redus durata controlului judiciar impus pe numele lui Călin Georgescu de la 60 de zile la 45 de zile, cu începere de la 27 aprilie.
De asemenea, judecătorii au anulat interdicţia impusă lui Georgescu de a purta sau a folosi arme şi obligaţia de a comunica informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă, potrivit sentinţei publicate pe portalul justiţiei. Restul măsurilor impuse anterior rămân în vigoare. Decizia este definitivă.
Concret, instanţa a admis parţial solicitarea fostului candidat la prezidenţiale de a-i fi ridicat controlul judiciar.
„Admite în parte plângerea formulată de inculpatul GEORGESCU CĂLIN (…). Modifică conţinutul măsurii controlului judiciar dispus prin ordonanţa procurorului din 24.04.2025 de prelungire a controlului judiciar emisă în dosarul nr. 2226/221/P/2023/d1 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală, după cum urmează: Înlătură obligaţia de a nu deţine, folosi sau purta arme şi obligaţia de a comunica periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă. Reduce termenul de prelungire a controlului judiciar de la 60 de zile la 45 de zile, ce se va calcula de la data de 27.04.2025. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei atacate. Respinge în rest plângerea, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi data de 05.05.2025”, se menţionează în decizia instanţei.
În cadrul acestei măsuri a controlului judiciar, Călin Georgescu trebuie să se prezinte periodic la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov şi are mai multe interdicţii, printre care să părăsească ţara fără încuviinţarea autorităţilor judiciare şi nu are voie să posteze pe reţelele de socializare conţinut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
Reamintim că Georgescu este urmărit penal pentru şase infracţiuni, cea mai gravă fiind cea de instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată, fiind acuzat că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduşi de Horaţiu Potra, după ce Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale.