Erdogan, acuzat că îşi pregăteşte drumul spre un nou mandat. A numit o echipă de jurişti pentru a redacta o nouă Constituţie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că a numit o echipă de experţi juridici pentru a începe lucrările la o nouă constituţie, care, potrivit criticilor, i-ar putea permite să rămână la putere după expirarea mandatului actual.
Erdogan, care conduce Turcia din 2014 şi a fost prim-ministru timp de peste un deceniu înainte de asta, a pledat pentru o nouă constituţie, argumentând că cea actuală, redactată în urma unei lovituri de stat militare în 1980, este depăşită şi păstrează elemente de influenţă militară, chiar dacă a fost modificată de mai multe ori.
„Începând de ieri, am desemnat 10 experţi juridici pentru a începe lucrările şi, cu acest efort, vom continua pregătirile pentru noua constituţie. Timp de 23 de ani, am demonstrat în repetate rânduri intenţia noastră sinceră de a încorona democraţia noastră cu o nouă constituţie civilă şi libertariană”, a declarat Erdogan într-un discurs adresat administratorilor locali ai partidului său de guvernământ.
Conform constituţiei actuale, Erdogan nu poate candida din nou, cu excepţia cazului în care se convoacă alegeri anticipate sau se modifică cadrul juridic.
Criticii consideră că promovarea unei noi constituţii este o posibilă cale către realegere, permiţând modificări legale care ar ocoli limitele constituţionale ale mandatului.
Erdogan, care a devenit din ce în ce mai autoritar de-a lungul anilor, a negat că ar dori o nouă constituţie pentru a rămâne la putere, afirmând săptămâna trecută că „nu vrem o nouă constituţie pentru noi, ci pentru ţara noastră”.
Partidul de guvernământ al lui Erdogan şi aliaţii săi naţionalişti nu dispun de voturile necesare pentru a adopta o nouă constituţie.
Unii analişti consideră că eforturile recente ale guvernului de a pune capăt conflictului de zeci de ani cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) fac parte dintr-o strategie de a obţine sprijinul unui partid pro-kurd din parlament pentru noua cartă.
Eforturile de introducere a unei noi constituţii vin la câteva luni după ce Ekrem Imamoglu, popularul primar al Istanbulului şi rivalul principal al lui Erdogan, a fost arestat şi încarcerat sub acuzaţii de corupţie.
Arestarea sa a fost considerată de mulţi ca având motivaţii politice, deşi guvernul insistă că sistemul judiciar turc este independent şi liber de influenţe politice.
Aceasta a declanşat demonstraţii pe scară largă, care au cerut eliberarea sa şi încetarea regresului democratic al Turciei sub Erdogan.