Efectul Trump: NATO se angajează să atingă obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuielile de apărare

Mark Rutte (Nick Gammon/AFP via Getty Images)
Redacţia
28.05.2025

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este convins că alianţa se va angaja să atingă un nou obiectiv de cheltuieli pentru apărare de 5% din PIB la următorul summit din iunie, informează Independent.

„Presupun că la Haga vom conveni asupra unui obiectiv mai ridicat pentru cheltuielile de apărare, de 5% în total”, a declarat el în cadrul Adunării Parlamentare a NATO de la Dayton, Ohio.

Măsura aşteptată vine după luni de presiuni din partea preşedintelui Donald Trump. La începutul acestui an, comandantul suprem a avertizat că aliaţii NATO vor pune în pericol protecţia americană dacă membrii nu îşi vor creşte propriile cheltuieli militare.

Mulţi aliaţi au respins atunci această idee, considerând-o simplu zgomot politic. Însă tensiunile în relaţiile Europei cu Rusia au crescut, iar discuţia s-a mutat, punându-se un accent mai mare pe pregătirea militară europeană.

Un număr tot mai mare de lideri susţin noul obiectiv, o creştere semnificativă faţă de actualul obiectiv al NATO de 2% din PIB.

Dick Schoof a declarat la începutul acestei luni că Rutte, predecesorul său în funcţia de prim-ministru olandez, a scris liderilor NATO argumentând că aceştia trebuie să atingă 3,5% din PIB pentru „cheltuieli militare dure” şi 1,5% din PIB pentru cheltuieli legate de „infrastructură, securitate cibernetică şi alte aspecte”.

Comentariile lui Rutte de luni au fost prima ocazie în care secretarul general a susţinut obiectivul de 5%. Creşterea ar fi substanţială. În prezent, nicio ţară nu cheltuieşte 5% din PIB. SUA cheltuieşte aproximativ 3,5%.

Rutte nu a precizat în mod specific componenţa obiectivului de 5%, dar a menţionat că baza de referinţă pentru cheltuielile militare tradiţionale ar fi „considerabil peste 3%”. El a adăugat că se aşteaptă ca finanţarea suplimentară să fie direcţionată către infrastructură şi logistică.

Cele mai recente cifre ale alianţei arată că 23 din cele 32 de state membre sunt pe cale să cheltuiască cel puţin 2% până în vară. Aceasta reprezintă o creştere semnificativă faţă de 2014, când obiectivul a fost stabilit în urma activităţii militare iniţiale a Rusiei împotriva Ucrainei. La acel moment, doar trei membri cheltuiau atât de mult.

Polonia, cel mai mare cheltuitor din alianţă, cheltuieşte aproximativ 4,7% din PIB. Lituania şi Letonia au declarat că au planuri de a atinge sau depăşi 5% în următorii doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor