Cele mai bogate şapte ţări din lume convin să contracareze practicile comerciale ale Chinei

Oficiali de rang înalt din domeniul finanţelor din cele mai bogate şapte democraţii ale lumii au lăsat deoparte diferenţele puternice privind tarifele vamale americane şi au convenit să contracareze „dezechilibrele economice” globale, o aluzie la practicile comerciale ale Chinei.
Înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G7, existau îndoieli cu privire la existenţa unui comunicat final, având în vedere diviziunile legate de tarifele americane şi reticenţa Washingtonului de a considera războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept ilegal.
Dar, după discuţii care s-au întins pe parcursul a trei zile, participanţii au semnat un document lung care nu conţinea formulările anterioare privind combaterea schimbărilor climatice, omitea apărarea tradiţională a comerţului liber şi atenua referirile la războiul din Ucraina.
„Am găsit un teren comun cu privire la cele mai presante probleme globale cu care ne confruntăm. Cred că trimite un semnal foarte clar lumii ... că G7 este unit în scop şi în acţiune”, a declarat ministrul canadian al Finanţelor, Francois-Philippe Champagne, la conferinţa de presă de închidere de joi.
Comunicatul a afirmat că membrii G7 vor continua să monitorizeze „politicile şi practicile non-piaţă”, care contribuie la dezechilibrele din comerţul global. Declaraţia nu a menţionat China în mod explicit, însă „politicile non-piaţă” se referă de obicei la subvenţiile pentru exporturi şi politicile valutare ale acestei ţări, despre care administraţia Trump susţine că îi oferă un avantaj în comerţul internaţional.
Întâlnirea la nivel înalt, la care au participat oficiali din SUA, Canada, Regatul Unit, Japonia, Germania, Franţa şi Italia, a părut mai cordială decât reuniunea miniştrilor de Externe ai G7 din martie. Întâlnirea respectivă, desfăşurată tot în Canada, a avut loc în timp ce Donald Trump ameninţa cu impunerea unor tarife vamale dure împotriva Canadei şi sugera că aceasta ar putea deveni al 51-lea stat al SUA.
Secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, a declarat pentru AFP: „Nu cred că au existat dezacorduri majore, cred că întâlnirea a decurs foarte bine.”
Ministrul german de finanţe, Lars Klingbeil, le-a spus reporterilor că este esenţial să „rezolvăm actualele dispute comerciale cât mai repede posibil”, deoarece tarifele au pus „o povară grea asupra economiei globale”.
„Mâna noastră este întinsă”, a adăugat Klingbeil.
Ministrul francez de Finanţe, Eric Lombard, a spus: „Atmosfera a fost caldă... Nu suntem de acord asupra tuturor aspectelor, dar am discutat despre toate.”
Declaraţia G7 nu a menţionat tarifele impuse de SUA, care au perturbat comerţul şi lanţurile de aprovizionare globale şi au adăugat incertitudine economică.
Ministrul canadian Champagne a minimalizat lipsa unui limbaj explicit în comunicat referitor la tarife, dar a subliniat că miniştrii „nu au evitat subiectul” şi au discutat efectele acestora în cadrul întâlnirii. Canada încearcă să ajungă la un acord pentru eliminarea tarifelor de 25% impuse de Trump asupra mai multor bunuri, inclusiv oţel şi aluminiu.
Întâlnirea miniştrilor de Finanţe pregăteşte terenul pentru summitul liderilor G7, care va avea loc între 15 şi 17 iunie în zona montană Kananaskis din apropiere. Casa Albă a confirmat joi că Trump va participa la summit.