Altercaţie în Parlamentul European: Europarlamentară suedeză de origine română, agresată de o angajată pe tema conflictului din Gaza

O europarlamentară suedeză de origine română şi o angajată a Parlamentului European au avut o altercaţie fizică generată de un schimb tensionat de replici privind conflictul din Gaza.
Incidentul, catalogat de martori drept un „moment fără precedent” în instituţia europeană, s-a petrecut pe unul dintre holurile clădirii de la Strasbourg şi a stârnit reacţii rapide din partea altor eurodeputaţi şi oficiali.
Potrivit a două surse apropiate situaţiei, angajata ar fi urmărit-o pe europarlamentară în interiorul Parlamentului, iar când a început să o filmeze cu telefonul mobil, situaţia a degenerat şi a devenit fizică.
Europarlamentara în cauză este Alice Teodorescu Måwe, aflată la primul mandat, reprezentând Suedia, membră în comisiile pentru libertăţi civile şi apărare, potrivit informaţiilor obţinute de Euractiv. Biroul său a declarat, miercuri seară, că ea a fost victima agresiunii şi că sugestiile contrare sunt „nefondate”.
Teodorescu Måwe a atras recent atenţia presei prin sprijinul ei ferm pentru Israel, afirmând că recunoaşterea statului evreu ar trebui să fie o condiţie pentru obţinerea cetăţeniei suedeze.
Angajata implicată, o suedeză de origine din Orientul Mijlociu, lucrează pentru Partidul Stângii din Parlamentul European.
Ambele părţi au depus plângeri separate la poliţie, au relatat instituţii de presă suedeze.
„În această dimineaţă, colega mea a intrat în biroul meu în stare de şoc şi mi-a arătat urme pe braţ. S-a dovedit că o parlamentară suedeză pur şi simplu a atacat-o fizic pe colega mea”, a declarat secretara Partidului Stângii, Marie Antman, într-un comentariu pentru agenţia de presă TT.
Totuşi, potrivit Lizei-Maria Norlin, secretar general al Creştin-Democraţilor suedezi, Teodorescu Måwe ar fi cea care a fost agresată.
„În drum spre o întâlnire, Alice a fost abordată fără provocare şi s-a confruntat cu acuzaţii ameninţătoare. Situaţia a fost extrem de neplăcută pentru Alice”, a scris Norlin într-o postare pe Facebook.
În urma incidentului, Teodorescu Måwe a solicitat protecţie din partea Parlamentului European, a adăugat Norlin.
Parlamentul European nu a confirmat cererea de protecţie, dar a declarat că incidentul este investigat „cu prioritate”. Instituţia a reiterat politica sa de „toleranţă zero faţă de violenţă în incinta Parlamentului”.
Zona în care a avut loc incidentul era supravegheată video. Un purtător de cuvânt a declarat că evaluarea preliminară „confirmă versiunea europarlamentarei”.