Comisia Europeană cere Ungariei să renunţe la legea de inspiraţie rusă care vizează ONG-urile

Premierul ungar, Viktor Orbán (Facebook - Viktor Orban)
Redacţia
25.05.2025

Comisia Europeană ameninţă cu măsuri împotriva Ungariei dacă guvernul condus de premierul Viktor Orban va adopta un proiect de lege controversat care restricţionează activitatea organizaţiilor neguvernamentale (ONG-uri), transmite dpa.

Introducerea legii privind „transparenţa în viaţa publică” ar impune reglementări stricte ONG-urilor finanţate din străinătate, considerate un risc la adresa suveranităţii Ungariei.

Proiectul, depus în parlamentul de la Budapesta de partidul Fidesz al lui Orban, cu orientare conservatoare şi naţionalistă, reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei UE, potrivit Comisiei Europene, cu sediul la Bruxelles. Aceasta a cerut retragerea proiectului din procesul legislativ.

În cazul în care legea va fi adoptată, aşa cum se preconizează, Executivul european, condus de Ursula von der Leyen, a declarat că nu va ezita să ia măsurile necesare.

Comisia poate iniţia aşa-numitele proceduri de infringement, care pot duce la amenzi consistente pentru statele membre ce nu respectă legislaţia Uniunii Europene.

ONG-urile riscă dizolvarea

Similară cu legislaţia din Rusia, propunerea de lege prevede ca ONG-urile finanţate din străinătate şi care pot influenţa opinia publică să fie incluse pe o listă neagră.

Organizaţiile astfel listate vor putea primi sprijin material din străinătate doar cu aprobarea autorităţii fiscale a ţării.

Dacă un ONG obţine fonduri externe prin alte mijloace, va fi obligat să plătească o amendă de 25 de ori valoarea sumei primite — în caz contrar, organizaţia va fi dizolvată şi interzisă.

ONG-urile sunt organizaţii care militează independent de guverne pentru drepturile omului, protecţia mediului, sănătate şi alte aspecte ale vieţii publice. Exemple cunoscute includ Medici Fără Frontiere (MSF), Amnesty International şi Greenpeace.

Orban, care s-a aflat frecvent în conflict cu UE în cei 15 ani de când este premier al Ungariei, se confruntă cu o presiune crescândă pe plan intern înaintea alegerilor parlamentare din aprilie anul viitor.

Peter Magyar, un nou venit în politică şi fost membru Fidesz, a devenit un rival conservator proeminent. Noua sa formaţiune, partidul Tisza, domină de luni bune sondajele de opinie, depăşind Fidesz-ul lui Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor