Preţurile petrolului cresc pe fondul calmării pieţelor în urma negocierilor comerciale dintre SUA şi China

Preţurile petrolului au crescut luni, după ce ambele părţi implicate în negocierile comerciale dintre SUA şi China au anunţat progrese în weekend, ceea ce a îmbunătăţit sentimentul pieţelor că cei doi mari consumatori mondiali de ţiţei ar putea ajunge la o soluţie în disputa comercială dintre ele, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 43 de cenţi, sau 0,67%, la 64,34 dolari pe baril, la ora 05:00 GMT. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA se tranzacţionau la 61,50 dolari pe baril, în creştere cu 48 de cenţi, sau 0,79%, faţă de închiderea de vineri.
Ambii indici de referinţă au crescut cu peste 1 USD vineri şi au înregistrat o creştere de peste 4% săptămâna trecută, prima creştere săptămânală de la jumătatea lunii aprilie, după ce acordul comercial dintre SUA şi Marea Britanie a sporit optimismul investitorilor cu privire la posibilitatea evitării perturbărilor economice cauzate de tarifele impuse de SUA partenerilor comerciali.
Statele Unite şi China au încheiat duminică negocierile comerciale cu o notă pozitivă, oficialii americani anunţând un „acord” pentru reducerea deficitului comercial al SUA, în timp ce oficialii chinezi au declarat că ambele părţi au ajuns la un „consens important”.
Cu toate acestea, niciuna dintre părţi nu a dat publicităţii detalii despre discuţiile cu vicepremierul chinez He Lifeng, afirmând că luni va fi emis un comunicat comun.
Discuţiile pozitive dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea contribui la stimularea cererii de ţiţei, odată cu restabilirea comerţului între cele două ţări, perturbat în prezent de tarifele masive impuse de ambele părţi.
„Optimismul privind discuţiile constructive dintre SUA şi China a susţinut sentimentul, dar detaliile limitate şi planul OPEC de a creşte producţia au limitat câştigurile”, a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities.
Tazawa se referea la planurile Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi ale aliaţilor săi, cunoscuţi sub numele colectiv de OPEC , de a accelera creşterea producţiei în mai şi iunie, ceea ce va adăuga mai mult petrol brut pe piaţă.
Cu toate acestea, un sondaj Reuters a constatat că producţia de petrol a OPEC a scăzut uşor în aprilie.
În plus, negocierile dintre Iran şi SUA pentru soluţionarea disputelor privind programul nuclear al Teheranului s-au încheiat duminică în Oman, cu nouă runde de negocieri planificate, au declarat oficialii, în timp ce Teheranul a insistat public asupra continuării programului său de îmbogăţire a uraniului.
Un acord nuclear între SUA şi Iran ar putea atenua îngrijorările legate de scăderea ofertei globale de petrol, care ar putea, de asemenea, să exercite presiuni asupra preţurilor petrolului.
Săptămâna trecută, companiile energetice americane au redus numărul de platforme de petrol şi gaze naturale în funcţiune la cel mai scăzut nivel din ianuarie, a declarat vineri compania de servicii energetice Baker Hughes.